AMMA Awards 2017

Toen de AMMA’s in 2001 het licht zagen, waren de commentaren vanuit de altijd (en vaak volkomen terecht) kritische branche niet van de lucht.

Geschreven door
Henk
Burgerhout

De AMMA’s, een fenomeen……

Toen de AMMA’s in 2001 het licht zagen, waren de commentaren vanuit de altijd (en vaak volkomen terecht) kritische branche niet van de lucht. “Sigaar uit eigen doos”, “de media moeten ook zo nodig een eigen prijs hebben”, “teloorgang van het vak” zijn slechts enkele van de toen geuite kreten.

Voor de leken onder ons: De AMMA’s staan voor Annual Masters of Media Awards, die jaarlijks worden uitgereikt aan onder meer Media-adverteerder, Bureau en Exploitant van het jaar. 

En zo raar was dat in principe niet. Immers, het reclamevak werd al overstelpt met alle mogelijke bekroningen (waarvan de Lampen het bekendst waren), media was in die tijd redelijk ondergeschikt aan creatie, dus leek het er ook echt wel op dat er iets verzonnen was om een ander licht (leuke metafoor met die Lampen) op de mediawereld te laten schijnen.

Wat al helemaal niet hielp, was de ‘performance’ van de eerste editie: gehouden in een wat ranzige Powerzone, met een cynische Jort Kelder, die weliswaar inspeelde op de toenmalige onderbuikgevoelens, maar wat niet hielp bij de acceptatie van het evenement.

Maar na wat ‘herstelwerkzaamheden’ hebben de initiatiefnemers (waaronder vakblad Adformatie)  vanaf 2003 weer de handschoen opgenomen en is het evenement elk jaar gegroeid in ambitie, presentatie en waardering. Daarnaast zijn uit de AMMA diverse initiatieven ontstaan, die het mediavak een extra impuls hebben gegeven.

Daarmee is dit evenement op dit moment enig in zijn soort en een waardige graadmeter voor alle activiteiten binnen de mediabranche.

Er is eigenlijk 1 ‘maar’:  het valt op, dat bij zaken als ‘beste media-innovatie’ en/of ‘beste gebruik medium’ heel vaak adverteerders, exploitanten en/of reclamebureaus een voortrekkersrol vervullen. En dus zelden een mediabureau. Daar ligt dus nog een schone taak voor ons allen.

A.s. woensdag is het weer zover, ik wens iedereen veel plezier!

Terug naar boven